Benekli Kırlangıç, Bıyıklı Kırangıç

Benekli Kırlangıç balığı
BalıkKaradeniz

Benekli Kırlangıç Genel Bakış

Benekli Kırangıç (Huso huso), sturgeon familyasına ait dünyanın en büyük tatlı su balıklarından biridir. Uzunluğu 3-5 metreye, ağırlığı ise 100-1500 kilograma kadar ulaşabilir. Vücutları uzun ve silindirik olup, sırtlarında 5-7 adet kemik pulu bulunur. Ağızları uzun ve aşağı doğru kıvrık olup, barbilleri yiyecekleri bulmalarına yardımcı olur. Renkleri genellikle gri veya koyu kahverengi olup, karın kısımları açık renklidir. Bu tür, nesli tükenme tehlikesi altında olan bir türdür.

Benekli Kırlangıç Yaşam Alanı

Benekli Kırangıç, öncelikle Karadeniz'de bulunur. Romanya, Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Bulgaristan'ın Karadeniz kıyılarında görülebilir. Mogila Nehri, Tuna Nehri ve diğer büyük nehirlerin ağızlarında yaşarlar. Ayrıca, Marmara Denizi'ne de nadiren göç edebilirler. Yüksek tuzluluğa tahammül göstermekte fakat tatlı su girişlerinde daha rahat hareket ederler.

Benekli Kırlangıç Yaşam Süresi

80-100 yıl (tahmini)

Benekli Kırlangıç Yaşam Döngüsü

Benekli Kırangıçlar, mevsimsel olarak nehirlerle denizin arasında göç ederler. Yetişkinler genellikle denizde yaşarken, üreme için nehirlerin yukarı kısımlarına doğru göç ederler. Yumurtlama genellikle kış aylarında olur. Yavrular nehirlerde büyür ve birkaç yıl sonra denize göç ederler. Benekli Kırangıç, anadrom balık sınıfına girer. Besinleri ağırlıklı olarak balık, böcek ve diğer küçük canlılardır. Avlanma baskısı ve habitat kaybı bu türün popülasyonunu olumsuz etkilemektedir.

Benekli Kırlangıç Lezzet ve Tüketimi

Benekli Kırangıç havyarı (beluga caviar) dünyanın en değerli ve lezzetli havyarlarından biridir. Etinin tadı ise diğer sturgeon türlerine benzer; lezzetli ve yağlıdır. Ancak, aşırı avlanma nedeniyle bu türün korunması amacıyla ticareti büyük ölçüde kısıtlanmıştır ve tüketimi giderek azalmaktadır.

Önerilen Videolar